UitvaartGeschiedenis

Uitvaarten van beroemdheden

Op deze pagina staan enkele uitvaarten van beroemdheden beschreven.

 

Winston Churchill

Winston Churchill was premier van het verenigd koninkrijk in de jaren 1940 tot 1945 en van 1951 tot 1955. De welbespraakte man met zijn kenmerkende loopje en sigaar. Churchill wordt gezien als de grootste staatsman(‘Grootste Brit Allertijden’) in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Op 24 januari 1965 stierf Churchill aan een beroerte. Door zijn slechte gezondheid kwam hij deze beroerte niet meer te boven. Hij was 90 jaar.

De oud premier werd drie dagen lang opgebaard in de Westminster Hall en kreeg vervolgens een staatsbegrafenis. De rouwdienst werd op 30 januari 1965 gehouden in St Paul's Cathedral. Toen zijn kist langzaam op het vaartuig MV Havengore de Theems afvoer, bogen de kranen en groetten hem op die manier voor de laatste keer. De Royal Artillery vuurde even later negentien koninklijke saluutschoten en de Royal Airforce (RAF) liet zestien Electric Lightning Fighters over Londen vliegen. Vanaf het Waterloo treinstation werd de kist in een speciaal beschilderde wagon van de ‘begrafenistrein’ naar Oxfordshire vervoerd.

Churchill werd begraven in het familiegraf op Saint Martin's Churchyard, Bladon, vlak bij Churchills geboorteplaats Woodstock.

Binnen Europa zond alleen Ierland, vanuit politieke overwegingen, de begrafenisceremonie níet live uit op televisie. Er keken ongeveer 350 miljoen mensen naar de uitvaart, waarvan 25 miljoen Britten.

 

 

Elvis Presley

Wie kent hem niet. The King overleed op 16 augustus 1977 aan een hartaanval. Hij werd gevonden door zijn toenamalige vriendin Ginger Alden in zijn badkamer op zijn landgoed Graceland in Memphis. De wereld werd stil. Voor het eerst kreeg men te maken met een uitvaart van een ster die ver boven alle andere sterren stond.  Wat volgde was een uitvaart met grootse allure.

President Jimmy Carter gaf een verklaring uit waarin Presley werd toegeschreven dat hij het aangezicht van de Amerikaanse populaire cultuur permanent veranderd had.  Duizenden mensen verzamelden zich buiten Graceland om de open kist te zien. Billy Mann, een van Presleys neven, accepteerde 18.000 dollar om stiekem het stoffelijk overschot te fotograferen; de foto verscheen op het omslag van het bestverkochte nummer van National Enquirer ooit. Alden sloot voor 105.000 dollar een overeenkomst met de Enquirer voor haar verhaal, maar nam met minder genoegen nadat ze de exclusiviteitsafspraak had geschonden. In zijn testament had Presley haar niet vermeld.

Op donderdag 18 augustus werd Presleys uitvaart gehouden in Graceland. Buiten de poorten reed een auto in op een groep fans, waarbij twee vrouwen het leven verloren en een derde zwaargewond raakte. Ongeveer 80.000 mensen stonden opgesteld langs de processieroute naar Forest Hill Cemetery, waar Presley naast zijn moeder begraven werd. Na een kidnappoging van zijn lichaam werden zijn resten en die van zijn moeder verplaatst naar de Meditation Garden op Graceland.  Tot op de dag van vandaag is het graf van Elvis te bezoeken.

Presley had een grote liefde voor het merk Cadillac. Dit merk was alom aanwezig in de rouwstoet. De rouwauto en een kleine twintig volgauto’s volgden. Allen in de kleur wit. De rouwauto is in de jaren 80 helaas in vlammen opgegaan.

 

 

Ronald Reagan

Eén van de meest succesvolle en populaire Amerikaanse presidenten is Ronald Reagan. Ronald Reagan eindigde de koude oorlog, gaf de economie een boost en verbond de Amerikanen met elkaar. Meer saamhorigheid, minder ruzie tussen democraten en republikeinen.  

Ronald Reagan leed in zijn laatste jaren aan Alzheimer. De ziekte werd hem fataal op 5 juni 2004. Hij was 93 jaar. Na Reagans overlijden volgde een zevendaagse staatsbegrafenis, van 5 tot 11 juni 2004. Zijn lichaam werd overgebracht van zijn huis in Bel Air naar de Kingsley and Gates Funeral Home in Santa Monica, om het voor te bereiden voor de opbaring. Op 7 juni werd zijn lichaam overgebracht naar de Ronald Reagan Presidential Library in Simi Valley (Californië), en vervolgens op 9 juni naar Washington D.C. voor een dienst waarbij het publiek afscheid kon nemen in het Capitool. Op 11 juni 2004 volgde de staatsbegrafenis in Washington D.C. nadat toenmalig president George W. Bush een dag van nationale rouw had afgekondigd. Senator John Kerry, op dat moment de Democratische presidentskandidaat, schortte zijn campagne op tot na de begrafenis uit respect voor Reagan. Later op de dag werd de kist overgebracht naar de Ronald Reagan Presidential Library. De Amerikaanse vlag ging voor 30 dagen halfstok op het Witte Huis en andere officiële Amerikaanse instellingen ter wereld.

Tijdens de uitvaart werd gebruik gemaakt van een Cadilac S&S Masterpiece rouwauto. Deze rouwauto staat tegenwoordig tentoongesteld in de Ronald Reagan Presidential Library.

 

 

Alexander de Grote

De oude Macedonische koning wordt gezien als een van de grootste militaire bevelhebbers ooit. Het gebied wat hij beheerste was inmens groot omdat hij nooit een strijd verloor. In 323 voor Christus stierf hij. De Grote werd in een gouden kist in een gouden koets die door 60 paarden werd getrokken, door zijn hele rijk getransporteerd. De rit van Babylonië naar Macedonië kostte in totaal 600 miljoen dollar en is daarmee de allerduurste uitvaart ooit.

Beroemde Uitvaarten