UitvaartGeschiedenis

Juliana der Nederlanden was Koningin der Nederlanden van 1948 tot 1980. Ze werd gezien als “moeder van het volk”. Ze had een  lossere stijl van regeren. Hierdoor verkleinde ze  de afstand tussen koningshuis en volk. Mede hierdoor bleef zij tot haar dood zeer populair. Onder Beatrix werd de stijl weer monarchaler.

 

Uitvaart

De koningin overleed op 20 maart 2004. De eerste dagen lag ze opgebaard in haar eigen omgeving. Paleis Soestdijk. Van 25 tot 28 maart was er voor belangstellenden gelegenheid om van Juliana afscheid te nemen in Paleis Noordeinde. Bijna 50.000 mensen defileerden langs haar kist.  De bijzetting vond plaats op 30 maart 2004 in de grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk in Delft.

Negenduizend militairen liepen mee of stonden langs de veertien kilometer lange route tussen Paleis Noordeinde en de Nieuwe Kerk in Delft. In de rouwkoets met paarse kleden werd ze overgebracht naar de kerk.

Op uitdrukkelijk verzoek van Juliana werd de dienst niet door een man geleid. Het werd de vrouwelijke remonstrantse dominee Welmet Hudig-Semeijns de Vries van Doesburgh. Prinses Christina zong op Juliana's verzoek het lied It's a gift to be simple. Onder de klanken van Morgenstimmung van Edvard Grieg daalde de kist met het stoffelijk overschot de trappen af naar de laatste rustplaats.

Bij de uitvaart moest de kleur wit veel aanwezig zijn. Toenmalig koningin Beatrix en de prinsessen Irene en Margriet waren gekleed in het wit. Prinses Christina was in het zwart met witte accenten.

Vanaf de bijzetting wordt Juliana officieel weer betiteld als 'Koningin Juliana'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juliana der Nederlanden