UitvaartGeschiedenis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prins van Lippe-Biesterfeld was de prins-gemaal van koningin Juliana der Nederlanden.

De prins was een veelgeprezen en meermalen onderscheiden man, met name vanwege zijn anti-nazistische opstelling gedurende de Tweede Wereldoorlog. Tevens werd zijn inzet gewaardeerd voor het Wereld Natuur Fonds. Echter stond de prins ook bekend als flamboyante playboy.

 

Uitvaart

Op 1 december 2004 werd hij aan het einde van de middag naar het Universitair Medisch Centrum Utrecht overgebracht in zijn eigen hofauto. Zijn dochter koningin Beatrix, kleinzoon Willem-Alexander en veel andere leden van de koninklijke familie zijn dan in Amsterdam voor de feestelijke uitreiking van de Prins Claus Prijs in het Paleis op de Dam. Nog tijdens de feestelijke bijeenkomst in Amsterdam seint een adjudant koningin Beatrix in. Direct na de verplichting in Amsterdam spoedt de koningin zich naar Utrecht.

De 93-jarige prins overleed rond 18.50 uur. Na zijn overlijden werd de prins overgebracht naar zijn geliefde Paleis Soestdijk. Daar kon de familie in alle rust afscheid nemen. Op 5 december werd zijn lichaam verplaatst naar Paleis Noordeinde.

Bij beide overbrengingen is een Cadillac Deville Masterpiece rouwauto gebruikt. Dit betreft een exclusief en statig topmodel onder de rouwauto’s. Speciaal gemaakt voor exclusievere (staats)uitvaarten. In Nederland zijn er tot op heden maar twee geregistreerd.            Gebruikt bij de uitvaart van Prins Claus van Amsberg, Koningin Juliana der Nederlanden en dus bij de Prins Bernhard. Één rouwauto is geschonken aan het Nederlandse Uitvaartmuseum, de andere is in particulier bezit. Beide rouwauto’s mogen officieel niet meer rijden en dienst doen als rouwauto.

Op 11 december 2004 vond de uitvaart plaats. Op het moment dat de stoet Delft naderde werden saluutschoten gelost door twee saluutbatterijen, opgesteld in Delft. Tijdens de tocht door de stad werden de klokken van de Oude Kerk geluid. Onder grote belangstelling trok de rouwstoet met de kist door Delft.

Na een dienst in de Nieuwe Kerk werd de prins, volgens traditie, bijgezet in de koninklijke grafkelder.

Voorafgaand aan de begrafenis moest de Markt opnieuw bestraat worden. Daarvoor werd de Markt een aantal dagen afgesloten.

Prins Bernhard was in zijn leven opperbevelhebber van de Nederlandse Strijdkrachten. Militairen verschenen in vol ornaat en ook de prinsen waren gekleed in teneu van de Nederlandse krijgsmacht. Toenmalig koningin Beatrix en de prinsessen Irene en Margriet waren gekleed in het wit. Prinses Christina was in het zwart met witte accenten.

De afscheidsdienst werd voorgegaan door dominee Carel ter Linden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bernhard van Lippe-Biesterfeld