UitvaartGeschiedenis

Ontwikkelingen

De uitvaartbranche kent net als andere branches ontwikkelingen. Uitvaartondernemingen worden verplicht om milieuvriendelijker te werken door bijvoorbeeld betere technieken in te zetten bij het cremeren, waardoor er minder schadelijk stoffen vrijkomen. Toch zijn er ook bedrijven die vast blijven houden aan het traditionele. Wat zijn de ontwikkelingen en wat kan de toekomst worden?

 

Resomeren

Resomeren of bio- cremeren is het lichaam van een overledene op een duurzame wijze verwerken waardoor het weer onderdeel kan worden van de natuur. Bij dit proces is water heel belangrijk. Mensen praten ook wel over het “oplossen in water”. Door middel van alkalische vloeistof wordt het lichaam onder verhoogde druk en temperatuur afgebroken. Na het proces blijft er een volledig steriele, waterige vloeistof en compleet schoon wit poeder over.

Er zijn diverse uitvaartondernemingen druk bezig om deze nieuwe manier van lijkbezorging te introduceren in Nederland. Echter moet het eerst in de Wet op de Lijkbezorging worden opgenomen. Partij D66 heeft in 2018 een eerste voorstel ingediend. Tot op heden is het stil gebleven.

 

Eco Uitvaartkist

We kennen allemaal de standaard uitvaartkisten. Bij een crematie meestal een uitvaartkist die licht van kleur is en is gemaakt van spaanplaat met eikenfineer afwerking. Bij een begrafenis meestal een massieve uitvaartkist. Donkerder van kleur en gemaakt van echt hout zoals bijvoorbeeld Eiken. Helaas vergaat bij het begraven niet de gehele kist. Altijd blijven er wel resten achter. Vaak plastic, metalen of lijmen. Tijden zijn echter aan het veranderen. Uitvaartkisten van biologisch afbreekbare materialen winnen snel terrein. Een belangrijke speler op het gebied van uitvaartkisten is de UitvaartStore. Dit bedrijf groeit als kool mede met de verkoop van ecologische uitvaartkisten. De ecologische uitvaartkisten hebben maximaal 75% minder uitstoot dan gewone houten uitvaartkisten. Bij het begraven vergaat de kist volledig.

 

Een rouwkaart die spreekt

Tegenwoordig is het mogelijk om een digitale rouwkaart te ontvangen waarbij de tekst wordt uitgesproken. Via de mail, whatsapp of social media kan de kaart gedeeld worden. Het doel van de bedenker is om de gesproken boodschappen, het versturen van uitnodigingen en dankbetuigingen bij uitvaarten goedkoper en minder milieubelastend te maken. Meer weten? Spulex Uitvaartmedia.